Sunnuntaina olimme koko päivän Kaakon noutajien järjestämässä Riikka Pulliaisen tokokoulutuksessa. Päivä alkoi teoria-osuudella, jossa kävimme läpi treenien suunnittelua, kilpailemista ja kisajännitystä. Paljon oli tuttuja asioita, mutta myös muutamia hyviä neuvoja. Esimerkiksi hän oli tehnyt yhdellä koirallaan alo-luokan palkatta treenien alkuun ja sen jälkeen jatkanut treeniä ruudulla, ohjatulla, näin ollen koira oli alo-kokeen jälkeen, että aletaanko sitä hommiin vai mitä. Juuri palkattomuuden treenaaminen on tärkeää, pikku hiljaa vähentää palkkausta ja säännöllisesti tekee palkattomuustreenejä. Kun tekee kisamaisen harjoituksen, silloin ei korjata virheitä, vaan tehdään suoritus loppuun niin kuin kisoissa. Sen jälkeen koira autoon, ja mahdollisesti korjaussarja. Perusasia myöskin se, että korjauksesta ei palkkaa.
Jokaiselle koirakolle oli varattu 15 minuuttia aamupäivällä ja 10 minuuttia iltapäivällä treeniaikaa. Tontun kanssa ekassa setissä koirahäiriötä kontaktissa, joka on meille tämän hetken suurin ongelma. Hyvä oli huomata se, että Tonttu ei ottanut ihmisestä ollenkaan häiriötä, se siis kokeiltiin treenin alkuun. Häiriökoirana meille oli labradori Axu. Tontun kanssa seisoimme perusasennossa, jossa tein paikalla käännöksiä. Axu kiersi meitä ympäri ehkä noin 3-5 metrin päässä. Tähän saatiin ihan ok vinkki. Eli jos Tonttu ottaa tuijotuksen toiseen koiraan, niin ihan kylmänviileästi Tontun rinnuksista otetaan kiinni ja pakotetaan ottamaan kontakti, kun oli sanottu sivu, niin se tarkoittaa sivua. Tonttu ei ollut ollenkaan valmistautunut, että voisin ottaa rinnuksista kiinni, mutta siis älyttömän nopeasti tilanne laukesi ja Tonttu otti kontaktin. Eli silloin kun ollaan perusasennossa / kontaktissa, niin silloin ollaan. Tonttu vinkui koko ajan, mutta se oli turhautumista, joten siihen ei kiinnitetty huomiota, ainoastaan kontaktiin. Tätä on tehtävä mahdollisimman paljon. Agitreenit ovat myös hyviä häiriötreenipaikkoja.
Tokassa setissä teimme luoksetulon ja jäävät. Luoksetulon ongelma on alun haukku tai piippaus pitkästä matkasta, riippuu vähän kumpi tulee. No ekaksi näytettiin liike kokonaisena, ja sieltä tuli aika pieni piippaus, mutta ääni tuli. Tähän saatiin niin yksinkertainen ja meille toimivat neuvo, eli ekaksi läheltä (niin kuin ollaan tehtykin), eli ensin 5 m, sitten 7 m jne. Jos tulee ääni, paluu kaksi askelta (4 m) taaksepäin. Tämä lähti toimivaan hyvin, päästiin ehkä noin 15 metriin asti. Seuraavalla kerralla sitten aloitetaan 7 metristä jne. Ja tämä kannattaa kasvattaa 35 metriin asti, jolloin alokasluokan luoksetulo on koiralle helppo. Sen jälkeen ehditti vielä katsoa hetki jääviä, niissä ei nyt ole vielä suuria ongelmia, mutta halusin lähinnä vinkkejä, miten peruutamisesta käännytään eteenpäin. Siinä ei oikeastaan ollut muuta kuin, että ei ota seuraamaan, vaan "mennään", ja siitä sitten käskyjä. Kannattaa ottaa sekaisin kaikkia, jotta ei tule myöhemmin suurempia ongelmia. Istumisessa oli pieniä ongelmia, mutta kylllä se siitä. Sain kehuja siitä, että olin rakentanut Tontulle hyvät pohjat jääviin. :)
Päivä oli hyvin mielenkiintoinen ja opettavainen. Tosi paljon vinkkejä sai myös muiden koirakoiden treeneistä. Ehkä mua eniten ahdistaa se, että treenaan Tontun kanssa tavoitteellisesti ja panostan siihen, mutta onko Tontusta ikinä koekävijäksi? Saadaanko me koirahäiriötä ikinä varmaksi? Onko kaikki treeni "turhaa"? Joo maanantaina oli pieni ahdistus tästä.
Muut treenit:
Perjantaina oli tarkoitus tehdä palkattomuustreeni lähikentällä, mutta satoi vettä, niin omistajaa laiskotti, joten tehtiin vain peruslenkki. Palkattomuustreeni tehtiin lauantaina ja se meni ihan ok, kunnes vikalla kerralla Tonttu otti kentällä jonkun hajun, ja teki tiukkaa, että sain sen siitä irti. Mutta hyvin toimi palkatta lyhyet seuraamis ja siirtymät. Mentiin kehään, kuten kisoissa ja palkkasin koiran joko siirtymästä, perusasennosta tai liikkeestä. Palkattomuustreenit on otettava säännölliseen treenisuunnitelmaan.
Maanantaina olimme vapaamuotoisissa treeneissä raviradan parkkiksella. Tontulle koirahäiriötä. Treeni ei mennyt ihan niin kuin suunnittelin. Minulle neuvottiin namit pitämää vasemmassa kädessä, jolloin Tonttu ei ottanut häiriötä ollenkaan, vaan keskittyi namien tavoitteluun. Ensi kerralla kyllä taas niin, että namit ovat oikeassa kädessä, ja jotain pitää tapahtua ennen kuin nami tulee. (Meneehän meillä toisten koirien ohituksetkin namikädessä superisti, mutta jos namia ei ole...). Tonttua ei oikeasti voi treenata pelkällä positiivisella vahvistamisella.
Tänään otin tunnaria kotipihalla häiriöksi laitoin merkin. Tonttu teki hienosti. Sen jälkeen tehtiin merkkiä, jota ei ole treenattu puoleen vuoteen, eikä Tontulla ollutkaan siitä mitään hajua. Sanotaan, että ruutua ja merkkiä ei tulisi treenata samanaikaisesti, mutta päätin, että koiran pitää osata erottaa ne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti