lauantai 8. marraskuuta 2014

Tonttu Tiina Bångin tokokoulutuksessa

Eilen osallistuimme Tontun kanssa Tiina Bångin tokokoulutukseen, koulutuksen kesto oli yhteensä 20 minuuttia (10 min. + 10 min.). Koulutus pidettiin Kiitorekun lämpimässä hallissa. En ollut aiemmin käynyt siellä. Treenialue oli todella pieni, ja siellä oli todella paljon häiriötä. "Toisella puolella" treenasi samanaikaisesti rally-toko ryhmä ja toisella puolella oli siis toko. Ohut matala kevyt verkko erotti puolet toisistaan. Olin suunnitellut, että Tontun kanssa tehdään ruutua, luoksetulon maahanmenoa ja seuraamista. No koska toiset koirat oli ihan lähellä, niin en voinut päästää Tonttua irti, eli emme todellakaan voineet treenata ruutua. Se ehkä vähän harmitti, että olen maksanut paljon koulutuksesta, ja en voikaan tehdä sitä mitä haluan (olin siis luullut, että hallissa on koirakko kerrallaan...).

Ekassa setissä Tonttu teki sitten kontaktia ja seuraamista häiriössä. Tähän sain todella paljon hyviä vinkkejä. Alkuun Tonttu ei pystynyt edes seuraamaan yhtä askelta, vaan lähti tekemään sijaistoimintoja. En ole oikein osannut puuttua sijaistoimintoihin. Kerta koira tietää, mitä sivu tarkoittaa, niin siltä sitten se vaaditaan. Tämä oli uutta Tontulle. Mutta kun siltä vaati ja pääsi palkkaamaan oikeasti, niin saatiin todella keskittynyttä (pari askelta) seuraamista. Perusasennossa Tontulla oli suu auki, mutta kun seuraamiskäsky tuli, niin suu meni kiinni (= älyttömän hyvä keskittymien), ja näistä sitä sitten palkattiin. Tätä käytöstä en ole aiemmin osannut lukea Tontusta. Lisäksi saatiin sellainen sivu-veto neuvoksi (yllätys koiralle), jossa koira pääsee saalistaan namin, näitä pitää tehdä paljon. 

Tokassa setissä tehtiin lyhyestä matkasta luoksetulon maahanmenoa, siihen saatiin hyvät vinkit, joilla se saadaan varmasti rakennettua. Sen jälkeen jääviä. Näihin saatiin vinkki, että niitä voi tehdä myös siten, että koira peruuttaa. Ollaan tehty vain siten, että minä peruutan ja siten että koira on sivulla. Tätä ei kannata ottaa seuraamisesta häiriössä ennen kuin Tonttu kykenee seuraamaan häiriössä 15-20 askelta (tällä hetkellä pystyy seuraamaan kaksi askelta).

Kouluttaja oli todella kannustava, ja hänen mielestään Tontulle on mahdollista luoda niin hyvä keskittyminen tokoon, että sen kanssa pystyisi menemään tokokokeisiin. Se vaatii vaan todella paljon häiriötreeniä. Ja paikkamakuu -treenit pitää tehdä viimeisenä, jolloin se alun vöyhkääminen on mennyt ohi ja Tonttu on seesteisemmässä mielentilassa. Paikkamakuu -treeniin saatiin myös hyvät neuvot. Tonttu on kuitenkin todella osaava ja motivaatio on hyvä. Ainoa ongelma on koirahäiriö.

Treenin lopussa Tonttu oli ihan puhki henkisesti. Se kävi ihan itekseen makaamaan, kun juttelin vielä kouluttajan kanssa. Mutta nyt oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun siltä vaadittiin häiriössä tekemistä (ei tietenkään paljoa), mutta hän ei päässyt tekemään sijaistoimintoja. Kivat oli treenit ja hyödylliset! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti