tiistai 7. elokuuta 2012

Esineruutua, tokoa ja hierontaa

Sunnuntai-iltana käytiin Jennin ja Demin kanssa mustikkametsässä, samalla tehtiin myös koirille esineruutua. Tonttu ei ole aiemmin tehnyt sitä, ja en oikein ole perehtynyt, miten se pitäisi opettaa. Kotona kokeilin, niin Tonttu haki eri huoneesta lelu-sanalla lelun (nahkahanskan). No ekalla yrityksellä Tonttu näki, kun vein esineen ruutuun ihan lähellle. Päästin sen hakemaan, niin se kävi hanskan merkkaamassa, mutta jatkoi sitten esineruudun tutkimista, että mikä tämä nyt oikein on. Olisi pitänyt tajuta kehua hanskan merkkaamisesta, mutta ei tajunnut niin ei. Tokalla yrityksellä ei edes käynyt katsomassa lelua, vaan touhusi muuta. No sitten Demi teki välisssä ja uudella yrityksellä otin Tontulle ihan narupallon, jonka Tonttu sitten toi. Hieno poika. Tämä tehtiin kolme kertaa. Eli joka kerta Tonttu näki, kun vein pallon sinne, ja joka kerta se toi sen takasin. Sitten keskityttiin mustikoiden keräämiseen, myös Tonttu söi ihan kiitettävästi mustikoita.

Eilen oli ensimmäinen kerta toko-kurssia. Meitä on yhteensä viisi, tosin eilen yksi oli poissa. Liikkeinä oli luoksetulon stopit, ruutu ja tunnari. Tonttu otti ekaksi vähän häiriötä, haukkui yms. Mutta mitään liikettä ei tehty ennen kuin oli hiljaa. Häiriötreeni tekee niin hyvää Tontulle. Luoksetulon stopeissa tehtiin siten, miten olen jo aiemminkin tehnyt, eli vapaasti tulee luokse ja minä peruutan, käsiliikkeellä heitto ja kun pysähtyy niin seis ja namin heitto. Tämä ihan jees. Ruutua tehtiin siten, että lelu oli ruudussa ja lähetys siis ruutuun kaukaa. Se ok. Menee hyvin. Seisominen ruudussa pitää opettaa erikseen, kokeiltiin siten, että olin heittävänäni lelun, jolloin koira lähti juoksemaan eteenpäin, sitten kun pysähtyi seisomissana ja lelun heitto koiralle. Toimi kerran, mutta en tiedä, toimiiko miten monta kertaa... Kolmanneksi lähinnä teoriaa tunnarista. Meidän pitää ottaa vauhtia metsälenkeiltä, eli sieltä ottaa keppejä, jonka hajustaa itsellä ja laittaa kasaan / maahan muiden keppien viereen. Tätä voi tehdä lenkillä useita toistoja. Mukavat treenit ja erittäin hyödylliset.

Tänään aamulla otettiin metsälenkillä tunnarin harjoittelu tosissaan, tehtiin ehkä kahdekan toistoa, joista seitsemän onnistui. Epäonnistumiset voi sivuuttaa, ja jatkaa vaan lenkkiä. Tontulla oli tänään eläinfyssari. Tonttu antoi fyssarin käsitellä hyvin. Toinen takajalka oli jumissa samoin vastakkainen etujalka. Saatiin neuvoksi niiden venyttelyä ja uusi aika kahden viikon päähän. Yleensä nuorilla koirilla jumit eivät ole tyypillisiä, mutta esim. toisen koiran törmäys jne. voi aiheuttaa jumin. Onneksi en alkanut Tonttua mitenkään hetsaten treenata agissa hyppyjen korkeuksia. Hyppääminen ei ole tuntunut hyvälle. Hyvä, että nyt tauon aikana saadaan jumit auki. Ja lisäksi pitää kiinnittää enemmän huomiota siihen, ettei päästä vapaaksi juoksemaan ilman verryttelyä, sillä Tonttuhan tykkää juosta kovaa, kun on vapaana. Eli ihan normilenkkejäkin ennen lämmittely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti