tiistai 29. toukokuuta 2012

Toko/agi-leiri Kiteellä Villa Taivaannastassa

Viime viikonlopun vietimme huippumukavassa seurassa Kiteellä. Olimme siisVehkaliinojen ja Taivaannastojen kasvattileirillä, joka oli laajennettu myös muille halukkaille lappalaisille. Kouluttajina leirillä olivat Katja Ojansivu agissa sekä Heidi Mustonen ja Anna-Leena Väätäinen tokossa. Sekä lauantaina että sunnuntaina oli yhdet agitreenit ja yhdet tokotreenit.

Lauantain agit:
Tehtiin suora pätkä, johon harjoiteltiin persjättöä ja sitten ketjutettiin takaperin vaikea kohta radasta. Tonttu teki siis 32 esteen radasta paria kohtaa.
Huomioita: 
*Tontulle kannattaa ottaa irtoamistreeniä yhdellä hypyllä
*Voi tehdä vaikeampia ohjauskuvioita takaperin ketjuttamalla
*Jos tekee agiesteitä ilman lupaa -> kehu!
*Jos nuuhkii agikentällä tai tekee jotain muuta -> kiellä!
-> Mehän siis haluamme, että agikentällä koira keskittyy 100 prosenttisesti agilityyn.
*Kouluttajan antaessa neuvoja, laita koira istumaan tai pidä kaulapannasta kiinni. Älä anna haahuilla.

Lauantain tokot:
Tehtiin noutoa, kaukokäskyjä ja ruutua. Tontulle olen tehnyt pohjia sekä noutoon että kaukoihin, ruutu oli meillä ensimmäistä kertaa. Tonttu teki nättejä hissejä maahan - seiso vaihdosta. Seiso - maahan ei tehty. Istu - maahan -istu vaihdot superit. Noutoon saatiin vinkkejä, miten luovutusasentoa treenataan. Eli koira sivulle, kapula koiran eteen, ja koiraa pyydetään ottamaan kapula ja yritetään saada takaisin istumaan sivulle, mikäli on noussut. Kapulan tuomisessa meillä ei ole ongelmaa (ainakaan tällä hetkellä).
Huomioita:
*Korjauksesta EI saa palkata, vain suullinen kehu.
*Harjoittelu kaukokäskyjä sängyssä.
*Kaukokäskyihin takapalkka.
*Nouto: koira sivulla, kapulan nosto maasta ja takaisin istumaan.
*Ruutu: naksulla. Avustaja pitää koirasta kiinni, itse käy taputtamassa ruutua, ja palaa koiran luokse. Lähetä koira ruutuun. Koiran ollessa ruudun takaosassa, naksu. Tässä pitää olla isot namit, jotta namin voi heittää koiralle.

Sunnuntain agit:
Tehtiin taas paria pätkää isommasta radasta. Takaakierto -kohta onnistui hienosti. Treenattiin yhdellä esteellä viskileikkausta. Toiseen suuntaan helppo, toiseen vaikea. Rimat oli 35-45 senttiä. Tontun hyppyteknikka ei pysynyt kasassa 45 sentin hypyissä. Toisaalta olihan se koiralle vähän epäreilu yhtäkkiä kymmenellä sentillä nostaa rimoja. En huolestu. Onneksi olemme menossa sunnuntaina hyppytekniikka seminaariin. Ja toiseksi tulispa syksy nopeasti, jolloin toivon, että pääsemme Vappu Alatalon kurssille.
Huomioita:
*Selkeät toistot, joista heti palkka. Voi tehdä esim. "50 toistoa kahdessa minuutissa."
*Helpota, jos on tehnyt useammian kerran väärin.
*Hyppytekniikka. Tontun tekniikka ei pysynyt kasassa 45 sentin hypyissä.

Sunnuntain tokot:
Vuorossa oli luoksetulo ja jäävät. Emme ole kumpiakaan tehneet. Tonttu teki ekalla täydellisen luoksetulon. Minä juoksin melko kauas, kouluttajan pitäessä ja hetsatessa Tonttua, jonka seurauksena Tonttu tykitti ihan sairaan kovaa mun luokse, palkaksi heitin lelun taakse. Se oli super! Jäävissä isot namit, joita voi heittää, ja täten harjoitella pysähtymistä. Ja istuminen / maahanmenon neuvot oli sellaiset, miten olin itsekin suunnitellut.
Huomioita:
*Tunnarin opetus naksulla. (Aloitettiin jo tänään!)
*Ohjatun noudon alkeet. (Tarkoituksena aloittaa tämäkin jo piakkoin.) Koira jätetään merkille (ei tarvitse vielä osata merkkiä). Seitsemän metrin päähän namikipot, jonne lähetetään halutulla käskyllä. Muista käsi ja katse. Namikippoja hivutetaan hiljalleen taaksepäin, kunnes ovat riittävän kaukana. Sen jälkeen vaihdetaan kapuloihin.
*Merkin opettaminen. Ei namilautasella, ei haluta haistelua. Kädellä kierrättämällä (siitä saa kivan leikin) tai kosketusalustalla.
*Luoksetulon loppuasennon opettaminen erikseen. Meille käskyksi tulee vush. :) Kouluttaja ehdotti sitä, kun sanoin, että meillä ei vielä ole käskyä. Kuulemma se on niin vauhdikas, niin vush sopii hyvin. Opetan Tontun kiertämään minut takakautta. Tähän myös saa kivan leikin.
*Jäävät: namien heittäminen, käsien häivyttäminen.
*Tontun seuraaminen on loistavaa! (Vaikka eihän se vielä varsinaisesti osaa seurata.)
*Kouluttaja sanoi, että sinulla on aivan makee koira. Sinun koirassasi on potkua. Hän odottaa näkevänsä meidät tokon kisakentillä. (Tästä ei voinut kuin tulla hyvälle tuulelle. :))

Leiri oli kaikenkaikkiaan aivan loistava. Itseäni jäi kaivelemaan Tontun hyppytekniikka, mutta ei pidä siitä nyt vielä liikoja surra. Mutta tokoon saatiin suuri annos intoa! Ei ole mennyt pohjien tekeminen hukkaan. En ole siis blogissa niistä paljoa kirjoitellut, mutta olen tehnyt Tontulle aika paljon sisällä pohjia. Leiriä lukuunottamatta olemme käyneet nyt keväällä kaksi kertaa tokokentällä, ekalla kerralla keskityttiin leikkimiseen ja tokalla kerralla tehtiin vähän seuraamista. Mitä olen kuullut muista lappalaiskoirista, niin oikean vireen löytäminen on ehdotaman tärkeää jatkon kannalta.

Maanantai-aamuna Tonttu oli aivan ihana. Tullesani vessasta, se tulee vastaan ihan unenpöpperöisenä noutokapula suussa. Aivan mahtava tyyppi, aina välillä. ;) Maanantai oli Tontulle totaalinen lepopäivä, kuin myös ohjaajalle, joka otti kahden ja puolen tunnin päikkärit.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti