perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kantoluodon koulutus 26.-27.5

Lpky järjesti viime viikonloppuna Jari Kantoluodon koulutuksen Haukkulaaksossa Taipalsaarella. Lauantai -aamuna aloitimme vajaan kahden tunnin teoria osuudella. Koiran kouluttaminenhan on äärettömän yksinkertaista: palkataan koiran haluttuja käytöksiä. 

Koulutus -viikonlopun aikana ymmärsin koiran kouluttamisesta enemmän kuin missään aiemmin. Mulle valaistui todella monta asiaa, ja kuitenkin olen harrastanut yli kymmenen vuotta koirieni kanssa... 

Koiran tunnetila on todella tärkeä asia, ja aina pitää palkata vain oikesta tunnetilasta. Kun koiraa palkkaa oikeasta tunnetilasta, se pysyy siellä ja siitä tulee normaalia. Koiran työskennellessä oikeassa tunnetilassa, niin häiriötkin vähenevät ja koira keskittyy tekemiseen. Samalla voi palkata tekniikkaa, kun vahvistaa koiran tunnetilaa.

Palkatessa myös koiran täytyy ensin aktivoitua ohjaajaan, ja sen jälkeen tulee nami tai lelu, mutta sosiaalinen palkka aina ensin. Koira ei tee lelulle / namille. Koira tekee sinulle.

Kaislan kanssa päästiin Kantoluodon silmien alle lauantaina ja sunnuntaina. Koska meillä tosiaan ongelmana on istuminen paikalla ja siihen etäisyyden ottaminen, niin sitä ja toki tunnetilaa harjoiteltiin Kaislan vuorolla. Kaisla pää kääntyy puolelta toiselle ja painuu korppikotkaan. Nyt ymmärsin, mistä korppikotkassa on kyse. Se on vaanimista. Eli metsästysketjussa valmistautuu hyökkäämään. Ihan väärä tunnetila istumiseen paikoillaan...

Viikonlopun aikana Kaisla teki tosiaan kolme istumis - tunnetila -treeniä. Joka kerta kehittyi, ja viimeinen oli aika hyvä häiriön kohdalta, toki etäisyyttä ei ihan hirveästi saatu. Kaislan kanssa pitää vaan käydä pitkä tie, jos sen tunnetilan haluaa muuttaa. Lähes kaikki liikkeet tulee nollata tunnetilan osalta. 

Kysyin myös ruokatauolla Jarilta, että mitä mieltä hän on. Onko Kaisla kykeneväinen edes tokon alokasluokan koesuoritukseen? Hän sanoi, että ei voi tietää, mutta tunnetila pitää saada toiminta-alueelle stressistä. Jos tässä onnistuu, niin sitten varmasti tokokin menee valtavasti eteenpäin.


Tiistain Katin treenit
Tehtiin tunnetilaa. Kaisla oli aika stressaantunut, eli Kaislalle kaikista vaikein paikka tunnetilan hallitsimiseen on halli. Saatiin muutamia ok tiloja. Sen jälkeen tehtiin ruudun paikkaa.

Lähikentällä
Tänään kävin lähikentällä tekemässä tunnetilaa istumiseen ja seisomiseen. Lähikentällä toiminta-alueen tunnetilan saavuttaminen oli helpompaa kuin hallissa, mutta ei voi sanoa, että helppoa olisi ollut. Tunnetilan treenaaminen on hyvin rankkaa, joten tehtiin kaksi lyhyttä treeniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti