sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Hakuun tutustumista ja agia


Eilen olimme tutustumassa hakuun. Itse en tiedä lajista oikein mitään, mutta päivän aikana aukeni monia asioita. Ensin oli hieman teoriaa ja sitten menimme metsään tekemään harjoituksia. Leimulle tehtiin makkararinki. Eli ihmisiä oli kyykyssä ringissä ja ainakun Leimu meni jonkun luokse sitä kehuttiin ja se sai namia. Leimu meni rohkeasti ihmisten luokse. Se lähestyi ihmistä kyllä mielistellen, mutta meni ihmisen luokse kuitenkin. Seuraavaksi Leimulle tehtiin yksinkertainen "etsimisharjoitus", eli maalimies näytti Leimulle makkaraa, juoksi noin kymmenen metrin päähän metsään piiloon puun taakse, jonka jälkeen lähetin Leimun etsimään. Leimu meni hyvin maalimiehen luokse, joka kehui ja antoi namia. Yksi maalimies meni mahalleen ja Leimu vähän säikähti, mutta meni kuitenkin maalimiehen luokse syömään namia. Sen jälkeen tehti vielä yksi etsintä, jolloin Leimu lähti hieman hitaammin kuin aikaiemmat etsimään, mutta meni maalimiehen luokse ja sai namia. Mielenkiintoista oli myös nähdä muiden koirien harjoituksia, niistä oppi paljon. Leimulle pitäisi opettaa ensin nouto, jotta voitaisiin aloittaa etsinnän harjoittelu. Nimittäin koiran pitää ilmaista maalimies. Näiden kouluttajien mielestä Leimulle ei sovi haukkuilmaisu, vaan rulla. Leimu on herkkis, ja siltä olisi liikaa vaadittu, jos sen pitäisi haukkua vieraalle, niin kauan kunnes minä ilmestyn paikalle. Rulla ilmaisu sopisi Leimulle paremmin, koska se kävisi katsomassa, missä ukko on, ja tulee siitä kertomaan minulle. Tähän kuitenkin vaaditaan se, että koira tuo tavaroita minulle. Eli nouto... Juu treenaamista siis riittää. En tiedä, miten muutenkaan hakuilu tulee onnistumaan aikataulullisesti. Siinä ei ole säännöllistä vuoroa, vaan joka kerta sovitaan seuraava kerta. Mutta mulle sanottiin, että Leimulle kannattaa opettaa ensin ilmaisu ja sitten vasta enemmän varsinaista etsintää. Se kun kuitenkin tavallaa tajusi jo etsinnän idean.

Tänään agi meni todella hyvin. Kouluttaja sanoi, etä Leimu on jo melkein kisavalmis, pientä hiomista muutamissa esteissä, lähinnä kepit ja keinu ja vähän suurempaa hiomista renkaassa ;) Tänään taas koitettiin rengasta. Minikorkeudelta meni hyvin, ei epäröinyt yhtään. Mutta maxi-korkeidelta ei uskaltanut hypätä. Kouluttaja sanoi, että koirasta näkee, että haluaisi hypätä, mutta ei vaan uskalla ja koira turhautuu, kun haluaa mutta ei kykene. No renkaan harjoittelua pitää jatkaa edelleen autonrenkaalla. Mutta muuten meni todella loistavasti agitreenit, ei yhtään hutia! Eli Leimu meni aina sille esteelle, mille sen ohjasin. Niin ja hiomista vaatii vielä paikallaanolo.

Eilen annoin ensimmäistä kertaa Leimulle kalkkunajauhelihaa raksujen lisänä. Leimu jätti lihat syömättä, oli liian omituista. Millainen koira jättää lihan syömättä??? No lopulta kuitenkin se söi, mutta vähän sillei nirpistellen, että mitä tämä oikein on? Leimu onkin spesiaalitapaus, tosin paras sellainen ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti