torstai 18. tammikuuta 2018

Ajatuksia ongelmakoirakoulutuksesta

Olen huomannut, että blogiini tulee jonkun verran klikkauksia hakusanoilla, joilla etsitään apua ongelmakoiran käytökseen, ja ajattelin sitä nyt muutamalla sanalla kommentoida näin jälkikäteen kokemuksiani Tontun koulutuksesta.

Jos nyt eläisin vuoden 2013 kevättä uudelleen, niin en lähtisi Tontun kanssa pevi-koulutukseen, koska Tonttu oli epävarma (en tiedostanut silloin), ja epävarmalle koiralle en käyttäisi räminäpurkkia (itseasiassa en kyllä käyttäisi itsevarmallekaan koiralle, ja minun mielestäni harvoin itsevarma koira räyhää). Räminäpurkki estää tehokkaasti räyhäämisen, ja sitä ei tarvitse välttämättä heittää kuin kerran koiran viereen (huom! missään tapauksessa räminäpurkki ei saa osua koiraan, eikä koiraa saa vahingoittaa). Miksi koira lopettaa räyhäämisen, koska se saattaa pelätä räminäpurkkia. Mitä koira viestii räyhäämisellä, mahdollisesti epävarmuutta. Millä koira varoittaa ennen puremista? Murinalla. Kun tämä otetaan pois, mitä jää koiralle jäljelle? Suora hyökkäys.  Ja vielä se on kirjoitettava, että kukaan ei saa käyttää räminäpurkkia ilman asianmukaiselta ongelmakoirakouluttajalta saatuja ohjeita!

Meillä ainakin räyhääminen palasi pikku hiljaa, kun en enää kuljettanut räminäpurkkia mukana. Ja noin vuoden kuluttua oltiin lähtötilanteessa.

Mitä tekisin nyt toisin? Lähtisin kouluttamaan remmiräyhäämistä pois vastaehdollistamisella riittävän kaukana. Kaupungissa hankala toteuttaa. Lenkeillä u-käännösten tekeminen on sallittua. Osaisin jonkun verran lukea koiran eleitä. Pevi-koulutus oli siitä opettavainen itselle, että siitä jäi käteen, mitä koiraa viestii korvien asennolla, hännän asennolla, miten koiraa käyttäytyy ennen kuin räyhääminen tulee.

Halusin tämän siis kirjoittaa tänne, jotta ihmiset kokeilisivat vastaehdollistamista ja opettelesivat lukemaan koirasta pieniä merkkejä, jotka viestivät, että tilanne on liian vaikea, jolloin ihminen ymmärtäisi viedä koiran kauemmaksi tilanteesta ennen kuin koiralla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin räyhätä.

Tämä on siis nykyinen mielipiteeni ja se on vain minun mielipiteeni, mutta halusin sen sanoa, koska se on muuttunut niin paljon. Pelolla et voi rakentaa hyvää suhdetta koiran kanssa. Koira on kuitenkin minulle lemmikkieläin, jonka olen ottanut myös osittain siksi, että haluan sitä rapsuttaa, niin miksi en rapsuttaisi koiraa, kun se tulee sitä pyytämään? (Tämä siis liittyi usein sihen, että pevi-koulutuksen lisänä käytetään jääkautta.) Huom, rapsutuksia ei tule toki aina ;)

1 kommentti:

  1. Mä oon kyllä samaa mieltä, vastaehdollistamalla saa paljon aikaan.

    VastaaPoista