lauantai 13. kesäkuuta 2015

Tontun fyssari

Keskiviikkona oli Tontulla Kouvolassa Patricialle aika. Kuten vähän olin jo katsonut Tontun liikkeitä, niin arvelin, että lihakset saattaisi olla jumissa. Oikeassa olin, eli Tontun lihakset oli ihan jumissa. Yllätyksenä tuli, että myös Tontun selkä oli jumissa, joten Patricia joutui käsittelemään Tontun selkärangan. Tontulle on siis agin rasitusta lisätty siten, että tällä hetkellä rimat ovat olleet 55 cm:ssä ja on tehty noin 8 esteen pätkiä muutama / treenikerta. Patricia ei suoraan kieltänyt agilityn harrastamista, mutta on selvää, että Tontusta ei tule kisakoiraa. Tonttu vain ei kestä yhtään kovempaa treeniä. Reilu vuosi on tutkittu kunnolla (mukaan lukien magneettikuvat), kuntoutettu ja jumpattu syvíä lihaksia ja tulos on tämä. Jos en tietäisi, että Tontun syvät lihakset on kunnossa, niin olettaisin, että selkä jumiutuu sen takia, mutta kun tiedän, että ne on kunnossa, niin en ymmärrä. Tontun kanssa voisi toki treenata ja käyttää vähintään kerran kuukaudessa fyssarilla, mutta mielestäni siinä ei ole mitään järkeä. Vaikka itse tykkään agista koiralajina eniten, niin en halua koirani fysiikkaa sillä rasittaa, jos se ei kerta kestä sitä. Tontun kanssa voisi harrastaa matalilla rimoilla, suoria linjoja jne. Sillä tavalla varmaan  jatkossa vähän tehdäänkin, koska Tonttu kuitenkin tykkää agista. Tontulla oli nyt sitten pari täyslepopäivää käsittelyn jälkeen ja hieronta parin viikon kuluttua.

Kaisla oli myös Patrician tsekattavana, ei varsinaisessa käsittelyssä. Kaislan rakenne työkoiraksi on Patrician mukaan hyvä. Kaislalla puuttuu kaikki syvät lihakset, jonka takia se vetää selkää kyyryyn. Ohjeeksi saatiin hihnassa 3 min / päivä metsässä rämpisistä siten, että Kaisla KÄVELEE. Kävelyhän ei kuulu Kaislan normaaliin liikuntaan, se on vaan täysiä ja täysiä.

6 kommenttia:

 1. Muistatko missä vaiheessa Tontulla tuli ensimmäisiä kertoja jumeja? Tuliko jo alle vuoden ikäisenä vai vasta myöhemmin? Ja tuliko ihan agilityharrastamisen aloittamisen aikoihin vai miten? Noh, ainakin löytyy muitakin harrastuksia niin kuin toko tai jälki, jos ne ei vedä kanssa Tonttua jumiin.

  VastaaPoista
 2. Jos oikein muistan, niin Tontun selkä oli jo jumissa reilun vuoden iässä, kun kävi ekan kerran fyssarin käsittelyssä. Silloin luultiin, että anaalikivut aiheuttavat jännitystä selkään, mutta nyt tiedämme, että näin ei ole, sillä selkä on jumiutunut samalla lailla anaalirauhasleikkauksen jälkeenkin... Tontun kanssa on tehty pennusta asti pienimuotoisesti aksaa, joten siihen en osaa sanoa. Meillähän oli myös ongelmana rimojen nostaminen maksi-korkeuteen. Että näin jälkikäteen ajateltuna, ongelmaa on ollut. Kuitenkaan mitään rakenteellista ongelmaa ei ole, sillä koko selän magneettikuvat oli neurologin (Sigitas Cizinauskas) mukaan puhtaat.

  Onhan niitä muita lajeja. Tokossa mulla on motivaatio kateissa, koska koiran pitäisi olla sen verran ystävällinen toisille koirille, että jos joku tulee sen luo, niin se ei heti aloita tappelua. Ja jäljestämisessä pitää mennä metsään ja tehdä jälki... No mutta eiköhän me jotain keksitä. Rallytokoon voisi tutustua, sillä siinä ainakin ekassa luokassa koira saa olla hihnassa...

  VastaaPoista
 3. Osaltansahan tietty just nää kiinnostaa, kun kerran on tuo Tontun puoliveli täällä, vaikka varmaan ei Tontun sisaruksilla taida vastaavia ongelmia ollakaan. Haltilla tietty näkee varmaan sitten ekan fyssarikäynnin jälkeen, että millaisessa kunnossa se muutenkin. Ajattelin sitten vuoden iän jälkeen käyttää senkin fyssarilla ja Pyryn samalla.

  Jäljestäminen olisi itselle ja varmasti koirille (varsinkin Pyrylle) hirveän kivaa, mutta siinä on aina se jaksaminen, että jaksaa lähteä erikseen tekemään jälkeä ja sitten sen jälkeen vielä erikseen tekemään se jälki koiran kanssa. Mä en ole ainakaan vuoteen jaksanut itsekseni käydä tekemässä jälkiä Pyrylle. Tokossa itselläkin on varsinkin tällä hetkellä motivaatio hukassa just kun Pyry ei meinaa sietää uroksia, ja vaikka näennäisesti näyttää sietävän, mutta en meinaa luottaa siihen niin paljoa edes että voisin pitää vapaana huoletta meidän treeneissä jossa kaikki treenaa samaan aikaan. No, onneks meillä on silti vielä agility Pyryn kanssa, vaikka tälleen kesällähän sitä ei kovin tosissaan voi harrastaa kun Pyry ei lämpimillä ilmoilla liiku. Noh, onneksi on Halti jonka kanssa voi sitten harrastaa kesälläkin.

  VastaaPoista
 4. Kyllä jäljestäminen olisi koirille kivaa. Tontullekin on tehty jonkinlaiset alkeet, että ei enää tarvitsisi makkarajälkiä tehdä. Jälkeä tulisi varmasti tehtyä, jos se jälki ilmestyisi itsestään sinne metsään... Jotenkin oon laiska sen suhteen.

  Sulla on kivat koirat, joiden kanssa treenata! En jaksa millään uskoa, että Pyrystä löytyisi sama agressiivisuus toisia koiria kohtaan, mikä Tontulla on. Se ei oo epävarma, Tonttuhan on toisten koirien suhteen epävarma.

  VastaaPoista
 5. No joo, Pyry ei ole epävarma, onneksi. Pyry vaan naapurin narttujen juoksuaikoina alkaa aggressiiviseksi leikkaamattomille uroksille, ja lähtee pöllyttämään niitä jos vain saa mahdollisuuden. Mutta tästä syystä suunnittelenkin sitä leikkausta Pyrylle, ehkä syksyllä. Sitten AVOn toko-kokeiden suorittamisen jälkeen/sääntömuutoksen jälkeen. Kun vaan tietäisi miten Haltin ja Pyryn välit toimii leikkauksen jälkeen. Onneksi Pyryllä on tää ongelma vain juoksuaikoina, ja muuten on kiva ja varma koira.

  Haltilla ei ole havaittavissa minkäänlaista terävyyttä tai aggressiivisuutta, mikä on ihanaa. Sen mielestä kaikki on kivaa, ja tuli tänäänkin ennestään tuntemattoman 1,5v urosporokoiran kanssa toimeen hyvin.Jos Pyry murisee jollekin, niin Halti väistyy takavasemmalle tai muuten vaan ei ymmärrä mitä tapahtuu. Toivottavasti se piirre pysyisi Haltissa.

  VastaaPoista
 6. Hieno juttu, että Haltilla ei ole minkäänlaista terävyyttä tai aggressiivisuutta, ja toivotaan, että näin olisi myös jatkossakin!

  Täytyy myöntää, että minua kyllä harmittaa, kun niin sanottu potkullinen lapinporokoira menee "hukkaan" sen takia, että ei siedä toisia koiria eikä pysty kokeisiin menemään. Ja varmasti suurin syy on omistajassa. Tosin enhän minä tiedä, kestäisikö Tontun potku esim. tokon ylempien luokkien kokeita... Kaislan kanssa on ollut mukavaa, kun treenien ennen/jälkeen sen on voinut antaa vapaana juosta vieraiden koirien kanssa verkkalenkit.

  VastaaPoista